Як можна правильно заточити ніж в домашніх умовах

Як правильно заточити ніж в домашніх умовах? Існує багато різних способів його заточування. Їх можна розділити на дві великі групи:

  • з використанням електричних інструментів;
  • вручну.

З використанням електричних інструментів

Як можна правильно заточити ніж в домашніх умовахКухонні ножі можна якісно точити на точильному верстаті

  1. Використання настільного точильного верстата. Ці верстати називають по-різному: чавило, точильний верстат, шліфувальний верстат. Дане обладнання застосовується, як правило, для точіння будівельного інструментарію. Але практика показала, що і кухонні ножі можна якісно точити на цьому обладнанні.
  2. Використання столярного верстата. Конструкція багатьох столярних верстатів дозволяє встановлювати на ньому шліфувальний круг. Але при цьому немає можливості встановити захисне обладнання, тому заточка леза на столярному верстаті повинна проводитися з максимальною обережністю. Якщо є можливість, то краще за все використовувати захисні окуляри.
  3. Використання болгарки. Болгарка не призначена для заточування ножів. Але якщо встановити шліфувальний круг, то заточку провести можна. Вибираючи даний метод, не можна забувати про техніку безпеки.
  4. Стрічкова електрошліфовка. В основному застосовується для доведення ножів, а не для їх точіння. Але практика показала, що даний інструмент також є прекрасним засобом для заточування леза.
  5. Використання спеціальної електроточілкі. За останні роки з'явився величезний вибір подібного обладнання. Незалежно від якості та виробника всі вони мають загальне призначення - заточка ріжучої поверхні ножа в домашніх умовах. Важливо, що з усіх перерахованих тільки цей спосіб вважається найбільш безпечним. Залежно від виробника конструкція електроточілкі може відрізнятися, але принцип застосування загальний: ніж необхідно вставити в отвір і провести кілька разів взад-вперед.

Ручні методи

Що стосується ручних методів заточення ножів, то вони дещо складніше і трудомісткі в порівнянні з методами з використанням спеціального обладнання.

Як можна правильно заточити ніж в домашніх умовахНайбільш поширеним методом заточування ножа вважається використання бруска

  1. Найбільш поширеним методом заточування ножа вважається використання бруска. Незважаючи на свою давню історію виробництво брусків триває і зараз. За формою вони можуть бути овальними, витягнутими, у вигляді звичайного прямокутника. Бруски можуть мати дві поверхні, основу яких складають камені різної зернистості. Принцип точіння на бруску теж залишився колишнім. У момент проведення лезом по поверхні точильного каменю тонкий шар металу буде стиратися. При цьому на лезі обов'язково будуть залишатися подряпини. Чим більше зернистість бруска, тим більший шар металу буде зніматися з поверхні леза. Відповідно, подряпини будуть глибокими, а поверхня ріжучої кромки - більш грубою. З огляду на цей факт, рекомендується використовувати бруски, поверхня яких має різну зернистість. Найкраще для первинної заточення застосовувати камені з великими зернами, а для доведення ідеальним варіантом стане використання брусків з дрібнозернистої поверхнею. В процесі заточування ножа його лезо необхідно утримувати під кутом не більше 10-15 градусів по відношенню до бруска. Щоб лезо заточувалося рівномірно по обидва боки після чергового руху його треба повертати приблизно на 160 градусів і постійно змінювати напрямок. Таким чином заточуються обидві сторони леза. Якщо ніж був несильно затуплений, то приблизно через 1 хвилину він знову буде гострим.
  2. Часто використовують шліфувальну папір або шкурку. Але якщо ніж сильно тупий, то заточити його з їх допомогою не вийде - просто не вистачить терпіння. Пояснюється це тим, що як шліфувальний папір, так і шкурка є більше засобами для доведення леза до нормального стану.
  3. Досить широко сьогодні використовуються спеціальні точильні набори, які дають можливість заточити лезо, не докладаючи при цьому багато зусиль. Конструкція набору дозволяє самостійно задавати кут заточування, роблячи таким чином кромку однаковою по всій довжині леза.
  4. Для точіння ножів можна використовувати спеціальні напилки. Зокрема, мова йде не про напилок для металу, а про інструмент циліндричної форми. Такі напилки мають паралельну насічку. Цікаво, що в деякі комплекти кухонних ножів входить також і такий напилок. Нагострити дуже тупий ніж таким напилком складно, так як насічка дуже швидко сточується.
  5. Дуже часто для заточування ножа застосовуються механічні точила, які за своєю конструкцією дуже сильно нагадують електричні. Єдина відмінність полягає в тому, що точильні камені не можуть крутитися, тому всі рухи лезом доводиться робити самостійно.
  6. Вже традиційним методом є заточка об камінь. Цим методом користувалися в давні часи, і він залишається популярним і сьогодні. Щоб заточити ніж об камінь досить провести кілька разів ріжучої поверхнею по каменю, періодично її повертаючи. При цьому ніж стає гострим, але тривалість процесу залежить від зернистості каменю.

Новий спосіб заточки

Існує один відносно новий спосіб точіння ножів. Він полягає у використанні точилок з двома металевими різцями. Принцип роботи пристосування простий: під час роботи різці зніматимуть стружку на ріжучих гранях леза. При цьому лезо подається в пристрій під постійним кутом, що дозволяє заточити його однаково по всій його довжині. Крім того, метод дозволяє заощадити час заточування. Іноді достатньо всього один раз пропустити ніж через апарат, щоб він знову став гострим. Єдиним недоліком методу є те, що після декількох заточек лезо швидко зношується.

Як можна правильно заточити ніж в домашніх умовахІноді достатньо всього один раз пропустити ніж через апарат, щоб він знову став гострим

Слід пам'ятати, що якість заточки залежить безпосередньо від якості самого леза. Якщо воно виконано з неякісної сталі, то краще подумати про заміну на більш якісний виріб, тому що навіть сама обережна і якісна заточка не принесе бажаного результату.

Опубликовано: 24-02-2020, 14:03
0

Похожие статьи


Наверх