Як правильно вибрати кут заточування кухонного ножа?

Оскільки ніж - найважливіший інструмент на кухні, його потрібно завжди тримати гострим. А для цього треба правильно підібрати кут заточки кухонного ножа. Від цього буде залежати гострота приладу і те, як довго вона протримається. Оскільки ніякі механічні або електронні прилади не можуть повністю замінити ніж, його експлуатують дуже часто. Тому і заточувати його потрібно частіше інших приладів.

Пристрій приладу і кут заточування

Проте є ножики, які або не можна точити зовсім, або це потрібно робити на спеціальному обладнанні у майстри. До таких можна віднести керамічні прилади, самозатачивающиеся, покриті спеціальним шаром, який допомагає тривалий час зберігати гостроту леза. Проводити заточку деяких інструментів можна самостійно, але на особливому інвентарі.

Звичайні ж металеві ножі точать на абразивному або алмазному камені. Деякі домашні умільці застосовують наждачний папір. При заточуванні дуже важливо дотримуватися один кут нахилу. Розглянемо, як відбувається точіння вручну і на електричному точильному верстаті. Але спочатку поговоримо про те, які кути для яких ножів краще вибирати.

Ніж складається з:

  • обуха;
  • спусків;
  • леза;
  • ріжучої кромки.

Кути для різних ножів різняться:

  • столові, якими обробляють їжу в тарілці, точать під 55-60 °;
  • кухонні для оброблення і нарізки сирих продуктів - під 30-35 °;
  • ті, якими обробляють продукти на дерев'яних поверхнях, - під 25-30 °;
  • обробні і обвалочні - 25-30 °;
  • кухарські - 25 °;
  • туристичні для нетвердих продуктів - 30-35 °;
  • туристичні для оброблення та обробки / стругання дерева - 40-45 °.

Як правильно вибрати кут заточування кухонного ножа?Кути заточування для різних ножів розрізняються

Основне правило полягає в тому, що при зменшенні кута зменшується і кромка, що робить ніж гостріше. Але дуже гострі ножі менш зносостійкі. Чим більше кут, тим більш стійкий ніж до затуплення. Але досягається це за рахунок зниження гостроти.

Говорячи про вугілля заточування кухонного ножа, мають на увазі кут між площинами точильного матеріалу і ріжучої крайкою. При зменшенні кута леза або спусків зменшується опір. Це може полегшити роботу інструментом при тривалому використанні.

Різновиди заточування

Практично у кожного на кухні є точильний камінь. Це найпростіше, доступне і відомий засіб для заточки. Всі знають, що досить небагато поводити по ньому ножем, і той стає гостріше. Однак так само швидко він і тупітся. Щоб зробити роботу якісно, ​​недостатньо трохи потерти лезо ножа об камінь. За правилами необхідно мати не один камінь, а три і більше різної зернистості. Найнижча грітность каменю створює ріжучу кромку, тобто робить грубу роботу. Усі наступні потрібні для додання гостроти і шліфування.

Як правильно вибрати кут заточування кухонного ножа?Точильний камінь найпростіше і доступний засіб для заточування ножів

У більшості будинку камені з малою зернистістю. А це означає, що навіть після нетривалого точіння на кінчику ножа з'являться задирки. Часом саме їх помилково приймають за хорошу заточку. Тому бажано мати мінімум два камені: один для створення необхідного кута заточування, другий - для шліфування.

При точінні на камені руками покладіть ніж так, щоб вся ріжучакромка прилягала щільно до каменя. Щоб перевірити, чи правильно вибрали кут, проведіть по кромці маркером. Потім проведіть ножем по каменю. Якщо кут той, то весь фломастер зітреться. Якщо немає, повторіть процедуру. Недолік такого способу в тому, що під час ведення ножа по каменю дуже складно зберегти постійний кут. Від цього кромка виходить нечітка, відповідно, погіршується якість. Деякі умільці фіксують ніж великим пальцем. Палець притискають до каменя і на подушечку кладуть обух. Таким способом вдається дотримуватися потрібного кута.

Є більш зручні точила, і їх на сьогоднішній день багато. Більшість з них зроблені за типом Apex Adge Pro. Суть полягає в тому, що завдяки фіксації клинка, збереженню встановленого кута і змінним камінню можна заточити будь-який ніж до бритвеною гостроти. На вертикальній штанзі кріпиться шарнір, який можна виставити на будь-якій висоті. Цим задається кут нахилу каменю до ріжучої кромці.

Як правильно вибрати кут заточування кухонного ножа?Набір точильних каменів Apex Edge Pro

Оскільки кухонні ножі різні за розмірами та формами, фіксувати їх на точила необхідно так, щоб лезо зовсім небагато виступало за краї пристосування. Через шарнір протягнута інша штанга, до якої кріпляться камені. Ви робите руху до себе або від себе, простягаючи абразив уздовж леза. Після заточування каменем з найвищою грітностью потрібно обов'язково відполірувати ніж на шкірі з нанесеною пастою ГОІ. Це додасть йому дзеркальний блиск і прибере всі борозенки і зазубринки.

Який би варіант точіння каменем ви не вибрали, пам'ятайте, що обов'язково потрібно мити дане пристосування після використання в слабкому розчині мильної води. Стружка забивається між піщинок і не дозволяє якісно проводити заточку.

Переваги такого типу точіння в тому, що можна досягти бритвеною гостроти. Ви контролюєте процес, ступінь натиску, неможливо прибрати занадто багато металу за один прохід каменю, легка і швидка зміна каменів. З недоліків можна відзначити тільки те, що робота вимагає багато часу в порівнянні з заточуванням на електричному верстаті.

Електроприлади

Найпоширенішим є електричний точильний верстат. Він являє собою мотор, до валу якого кріпляться абразиви різної зернистості. Клинок фіксують руками або в спеціальному пристрої. Як правило, він стоїть лезом назустріч колу. Це дозволяє уникнути задирок і стоншування металу. Ніж переміщують горизонтально, злегка притискаючи до абразивного каменю.

Досить 3-4 проходів, щоб надати лезу потрібну гостроту. Після цього його перевертають і точать іншу сторону. Недоліком тут є те, що якщо немає спеціального пристрою, то потрібно витримувати кут вручну. Безумовно, це набагато зручніше звичайного точіння на камені. Однак і більш відповідально. Якщо ви трохи натисніть на ніж під час горизонтального руху, це моментально відіб'ється на лезі. Також незручністю є зміна каменю. Це вимагає якогось часу. В кінці обов'язкове доведення.

Доведення може виконуватися правилом (Мусатов) або бруском. Мусат зручний тим, що він намагнічений. Коли ви проводите їм по лезу ножа, він прибирає задирки і збирає тирса на себе.

Можна точити за допомогою бормашини, або, як ще її називають, дремеля. Цей спосіб має ряд недоліків, головний з яких - неможливість збереження потрібного кута. Такий варіант вимагає чималої винахідливості, щоб зафіксувати і лезо, і електроінструмент.

Не так давно на ринку з'явився прилад, на якому, крім ножів, можна заточувати ножиці і свердла. По виду це простий точильний верстат, який має спеціальні пластикові пристосування для дотримання правильного кута заточування. У комплекті з верстатом йде алмазний камінь, що дозволить вам довго його не змінювати.

Зберігання ножів

Недостатньо просто добре нагострити. Важливо правильно зберігати інвентар. Ножі не можна залишати брудними. Обов'язково після використання їх потрібно протирати сухою або вологою ганчірочкою. Існує думка, що їх взагалі не можна мити в воді. Тільки витирати. Тому що вода, а особливо струмінь, тупить лезо.

Бажано для кожного ножа мати окремий відсік, щоб інструмент не стикався ні з чим. Коли зберігають всі в одному ящику, прилади стикаються один з одним. Це може тупити або навіть ламати ріжучу кромку. На лезі з'являються щербини. І замість того щоб під час заточування відполірувати ніж, доведеться заново виводити кромку.

Щоб уникнути цього, можна замотувати прилад ганчіркою або класти його в чохол. Зараз великий асортимент таких пристроїв на ринку, щоб вибрати саме те, що підійде вам.

Опубликовано: 9-03-2020, 13:41
0

Похожие статьи


Наверх