Що робити якщо чавунна сковорода іржавіє

Чавунна сковорода іржавіє, що робити з цим явищем? Таке питання хвилює кожну господиню. На сучасному ринку можна придбати будь-яку сковороду з різним покриттям. Але багато хто до цих пір вважають за краще чавунні пристосування, оскільки вони безпечніше, довговічніше. Ще з дитинства відомо, що такий посуд набагато якісніше сучасних сковорідок. Але вони також вимагають дбайливого догляду, щоб прослужити тривалий час.

Причини виникнення

Багато домогосподарки відзначають появу іржі на поверхні чавуну. Навіть якщо її вичистити, то вона може проступати знову і знову. У чому ж справа? Для початку необхідно розібратися в причинах її появи, навчитися якісному догляду за виробом.

Чому іржавіє поверхню сковороди, можна пояснювати декількома причинами.

Іржа - це результат окислення металу. Одна з причин її появи - неякісний матеріал, з якого виконана посуд. Деякі виробники економлять на складі сировини, і вироби не відповідають стандартам. У таких випадках достатньо високій вологості в приміщенні і іржа на металі відразу почне проступати. Справжня чавунна сковорода не може бути легкою і коштувати дешево.

Що робити якщо чавунна сковорода іржавіє?Чавунний посуд може поржавіти від неправильного догляду

Пристосування може поржавіти від невідповідного догляду. Навіть найякіснішу посуд можна зіпсувати, погано з нею звертаючись. Поверхня чавуну має пори, тому в них може затримуватися волога, від цього і проступає іржа.

Щоб така неприємна і небезпечна ситуація не псувала життя господині і посуді, необхідно правильно підготувати нову чавунну сковороду перед подальшим використанням і потім дуже акуратно з нею звертатися.

Як зчистити іржу?

Іржа - це не тільки не естетично, а й шкідливо для здоров'я. Сам окислів метал не отруйний, а ось мікроби і пил, що зібралися в його порах, можуть завдати шкоди здоров'ю.

Що робити якщо чавунна сковорода іржавіє?Окислені ділянки потрібно видалити жорсткою губкою або щіткою

Якщо в ході експлуатації було виявлено іржава пляма на виробі, його потрібно негайно зчистити, тому що з часом воно буде тільки збільшуватися і посуд прийде в непридатність. При цьому відновити її буде вкрай складно. Рекомендується виконати наступні маніпуляції:

  1. Сковороду ретельно вимити з будь-яким миючим засобом для посуду.
  2. За допомогою грубої металевої щітки або мочалки усунути окислені ділянки. Можна використовувати грубозернисту наждачний папір.
  3. Після очисних робіт поверхню знову промити. А потім провести процедуру загартування як перед першим використанням.
  4. Агресивна очищення видаляє не тільки іржу, а й захисний шар масла, якщо він взагалі був. Щоб його відновити, потрібно начиння підготувати як нову.
  5. Іржа легко віддалиться за допомогою солодких газованих напоїв, типу "Кока-Коли" або "Пепсі-Коли" і ін. У велику ємність потрібно налити газовану воду і опустити туди сковороду. Потім каструлю поставити на вогонь. Коли рідина закипить, вогонь вимикають. Як тільки виріб висохне, його потрібно ретельно прополоскати і добре протерти. Потім прожарити в духовій шафі, змастивши маслом.

Важливо пам'ятати, що чавун дуже крихкий матеріал, тому вироби з нього можуть розбитися при сильному ударі.

Як підготувати виріб до використання?

Нову чавунну начиння необхідно правильно підготувати до експлуатації. Це потрібно для того, щоб в майбутньому не турбуватися про те, як очистити іржаві плями.

В першу чергу потрібно намагатися купувати якісні товари у надійних виробників. Дешеві і легкі вироби - це підробка, яка містить багато невідомих домішок. Спочатку новий виріб обробляють засобом для миття посуду і м'якою щіткою або мочалкою. Потім сковороду засипають сіллю і прожарюють на вогні протягом 15-20 хвилин. Кристали потрібно постійно помішувати. Після процедури сіль висипають, посуд остуджують. Потім ретельно промивають під струменем гарячої проточної води. Насухо витирають. Потім остигнула начиння нагрівають до 100 ° С і наносять на внутрішню поверхню тонкий шар масла. Дають охолонути. Посуд підготовлена ​​до використання.

Що робити якщо чавунна сковорода іржавіє?Для прожарювання сковороду з рослинним маслом слід поставити на середній вогонь приблизно на півгодини

Інший спосіб прожарювання. Потрібно бути дуже обережним, так як масло може спалахнути. В цьому випадку обходяться без використання солі. У порожнину сковороди наливають достатню кількість рослинної олії і ставлять її на середній вогонь. Протягом півгодини потрібно прожарювати сковороду і постійно стежити за маслом.

Третій спосіб. Цей метод підійде для людей, у яких не дуже багато вільного часу для проведення таких маніпуляцій. Для початку потрібно вимити новий посуд. Потім протерти насухо чистим рушником або відрізом бавовняної тканини. Просочити сковороду рослинною олією. Поставити в попередньо розігріту до 180 ° С духовку догори дном на 1 годину. Після закінчення відведеного часу слід вогонь вимкнути, а сковороду залишити в печі до повного охолодження.

Правильна експлуатація

Щоб чавун, залишений у спадок від бабусі або подарований близькими, служив довго вірою і правдою, його потрібно правильно використовувати. Страви, приготовані в чавунних сковородах, набагато смачніше і корисніше. Тому деякі господині намагаються придбати або зберегти стародавнє начиння з чавуну.

Деякі правила експлуатації дозволять довгі роки насолоджуватися цим на таких видів продукції:

  1. Необхідно регулярне використання начиння. Довге зберігання, особливо без захисного шару, провокує появу на поверхні окислених плям.
  2. Не можна тримати в чавунному посуді приготовані страви. Оброблену їжу відразу перекладають в ємність для зберігання, а чавунну сковороду очищають.
  3. Для миття не можна використовувати грубі металеві щітки або губки і агресивні миючі засоби. Досить застосовувати звичайну кухонну мочалку і гарячу воду. Це дозволить зберегти захисний шар.
  4. Якщо на дно посуду пристала пригорілі їжа, то її не слід зскрібати за допомогою гострих металевих предметів. Краще ненадовго замочити посуд у теплій або гарячій воді.
  5. Після миття потрібно добре просушити, краще навіть прожарити, виріб, щоб на місці залишилися крапель не з'явилася іржа.
  6. Потрібно нанести трохи масла і зберігати посуд в сухому, добре провітрюваному місці.
  7. Мити рекомендовано вручну, не застосовувати посудомийну машину.

Чавун - дуже довговічний матеріал, і при правильному догляді сковорода або інший виріб може передаватися у спадок з покоління в покоління, радуючи нових власниць простотою приготування і божественним смаком страв.

Опубликовано: 30-03-2020, 14:16
0

Похожие статьи


Наверх