Застосування мозаїки у ванній кімнаті

Мозаїка в ванній не просто перетворить приміщення, але і зробить його неповторним. У санвузлі зазвичай проводять не так багато часу. Габарити його, особливо в міській квартирі, зовсім невеликі. Але і це місце хочеться зробити затишним і красивим.

Для чого мозаїка у ванній?

Етимологічно (за походженням) слово "мозаїка" позначає строкату картинку, складену з дрібних шматочків. Але якщо копнути глибше, то воно означає "присвячена музам". Іншими словами, мозаїка - це високе мистецтво, що надихаються понад.

Мозаїку з давніх-давен використовували майстри образотворчого мистецтва для прикраси святилищ, храмів, жител багатих громадян. З книг з мистецтва багато хто знайомий з римськими палацовими мозаїками, з мозаїчними стінами ханських замків в Самарканді. На власні очі мозаїчне зображення (XII ст.) Дмитра Солунського в Державній Третьяковській галереї бачили дуже багато росіян.

Застосування мозаїки у ванній кімнатіРимська палацова мозаїка

Сьогодні найрізноманітніші види мозаїки використовують для оформлення інтер'єрів. Мозаїка в ванній кімнаті може оформлятися у вигляді панно, суцільного покриття стін, в якості так званих фартухів навколо раковини для вмивання або фризів і бордюрів по краю настінної плитки.

Керамічна мозаїка для ванної здатна застосовуватися в оформленні статі. Це може бути мозаїчний килимок будь-якої форми, суцільне покриття або обрамлення плиткового облицювання.

Деякі майстри в великих ванних кімнатах створюють справжні шедеври музичного мистецтва. Наприклад, мозаїку у ванній використовують для створення кам'яного квітки з фонтаном в центрі цього приміщення. Або для прикраси зовнішніх стінок ванни (самої ємності для миття) різними візерунками або малюнками.

Матеріали для мозаїки

Щоб викласти мозаїчну картину або повністю покрити стіни або підлогу, може бути використана керамічна дрібна плитка або її аналог зі скла. Скляна мозаїка для ванної, або смальта, є атрибутом найдорожчих інтер'єрів подібних приміщень.

Сьогодні досить широко застосовується набагато дешевша пластикова мозаїчна плитка. Незважаючи на невелику ціну, в порівнянні зі смальтою або керамікою, вона відмінно імітує не тільки ці матеріали. За допомогою пластику створюється навіть імітація дорогих натуральних каменів.

Покласти натуральну мозаїку у ванній кімнаті можуть тільки висококласні майстри. Коштує така робота чималих грошей. Навіть якщо це просто панно на стіні. Тому мозаїчне оформлення ванної кімнати в своєму житлі є далеко не кожному пересічному громадянину.

Застосування мозаїки у ванній кімнатіМозаїчне оформлення ванної кімнати

Але створити красу в санвузлі хочеться практично всім. З метою задоволення зростаючих потреб пересічних громадян вітчизняна промисловість створює дрібну кахельну плитку у вигляді мозаїки. Технологія укладання маленького кахлю така ж, як і звичайної керамічної версії. Різниця лише в тому, що ця робота набагато більш трудомістка саме через маленьких розмірів.

Також проводиться мозаїчне полотно на гнучкій основі. В якості підстави для малюнків використовують папір або спеціальну сітку. Це полегшує монтаж мозаїки. Її простіше приклеювати до криволінійним поверхонь, ніж окремі маленькі деталі. Така мозаїка з штучних матеріалів (наприклад, кольорового скла) є не тільки доступною за ціною. Вона цілком замінює натуральні матеріали по вологостійкості і зовнішньої привабливості.

Скляна мозаїка на сітці зустрічається в продажу найчастіше. Це пов'язано з тим, що зі скла можна виготовляти дрібні деталі самої різної форми і всіляких квітів і відтінків. У торговельній мережі можна знайти не тільки квадрати на сітці або папері з різнокольорових дрібних прямокутників або овалів, а й цілі картини із зображеннями морських риб, тварин, рослин та інших мешканців водних глибин.

Оздоблення мозаїкою на основі

Як клеїти мозаїку на сітці? Це робити набагато простіше, ніж оформляти стіни дрібної плиткою, і цілком реально виконати навіть власними силами. Але для цього потрібно ретельно підготувати поверхню, на яку буде приклеюватися оздоблювальний матеріал. Стіна під мозаїчне полотно повинна бути ідеально рівною. Тому штукатурка її виконується по маяках.

Другий варіант підготовки під поклейку мозаїки на сітці або паперовій основі - вирівнювання поверхні стін за допомогою вологостійкого гіпсокартону. Мозаїчне полотно клеїться з використанням таких же клеять складів, як і звичайна керамічна плитка. Наноситься клей за допомогою зубчастого шпателя з невеликою глибиною зубців (не більш як 5 мм) на поверхню, відповідну площі елементів полотна. Ці окремі частини потрібно ретельно притискати до стіни. Притискають елементи мозаїчного полотна за допомогою дошки з наклеєною на неї гумою. Така методика перешкоджає ковзанню полотна і сприяє рівномірному приклеюванню.

Застосування мозаїки у ванній кімнатіВирівнювання стін за допомогою вологостійкого гіпсокартону

Також потрібно стежити за правильною стикуванням елементів. Це важливо навіть в тому випадку, коли створюється не мозаїчна картина, а просто полотно з різнокольорових дрібних плиток. Після остаточного висихання наклеєною мозаїки потрібно, як і в випадку з укладанням звичайної плитки, зробити затірку швів. Ця робота дуже копітка і тривала, вимагає великого терпіння.

Поклейка мозаїчної плитки на паперовому підставі особливо не відрізняється від подібної роботи з мозаїкою на сітчастої основі. Хіба що папір, на яку лицьовою стороною наклеєні елементи мозаїчного полотна, після остаточного висихання розмочують і знімають зі стіни. Лише після цього проводиться затирка швів між деталями музичного полотна.

Переваги і недоліки

Мозаїчна оздоблення стін і підлоги в приміщенні кухні або ванній надає велику естетичність простору.

За допомогою мозаїки можна оформити як великі поверхні, так і маленькі окремі ділянки. Наприклад, стіну навколо мийки в кухні або раковини у ванній або стільниці під них.

Застосування мозаїки у ванній кімнатіМозаїка на стільниці раковини

Мозаїчна картинка на стіні або на підлозі ванної кімнати, ніша або полку, прикрашена мозаїкою, може створити вдалий акцент в приміщенні. Оздоблення мозаїкою цілком підійде як для приміщення великих розмірів, так і малогабаритної ванної кімнати або кухні. Її можна поєднувати з оформленням з інших матеріалів.

Крім художньої, естетичної цінності, мозаїчна оздоблення несе і важливу функціональне навантаження. Вона захищає поверхні від впливу вологи. Підлогова мозаїка не ковзає завдяки маленькій поверхні її окремих елементів і швів між ними. Вона довговічна і прослужить не одне десятиліття. Мозаїчна плитка є практично ідеальним варіантом обробки для ванної кімнати.

Поряд з цими перевагами, мозаїка має один істотний недолік. Це її чимала вартість. Навіть за умови, що це мозаїка з синтетичних матеріалів.

Укладання мозаїки на різні поверхні - робота досить важка. Особливо при створенні незвичайних форм або складних композицій. Вона вимагає ретельності і великих витрат часу. Тому краще надати цю роботу фахівцям. Звичайно, коштувати така обробка буде в кілька разів дорожче, ніж, наприклад, укладання на стіну чи підлогу звичайної керамічної плитки. Але гарне, як правило, не може бути дешевим.

При всій складності і трудомісткості процесу створення мозаїчних покриттів у ванній деякі умільці створюють картинки не просто своїми руками, але ще і з підручних матеріалів, але це доля обраних.

Опубликовано: 1-04-2020, 18:45
0

Похожие статьи


Наверх