Як правильно чистити чайник лимонною кислотою

Як чистити чайник лимонною кислотою, повинен знати кожен, так як це є найефективнішим і універсальним способом очищення. Здоров'я людини багато в чому залежить від того, в якому стані знаходяться посуд та інші речі, які він використовує для приготування їжі.

Способи видалення накипу лимонною кислотою

Накип, як правило, утворюється через використання нефільтрованої води, або ж вода за своїм складом містить деякі елементи в більшій кількості, які і випадають при кип'ятінні в осад. Чистити сучасні електричні нагрівальні прилади для води потрібно акуратно, так як їх не можна занурювати повністю в воду і використовувати грубі абразивні матеріали для чистки (чайника). Тому найоптимальнішою є чистка чайника лимонною кислотою, так як це є нешкідливим і екологічним методом без використання хімії та інших агресивних речовин.

Як правильно чистити чайник лимонною кислотоюВидалення накипу лимонною кислотою

Існує кілька способів прибрати неприємний і досить важко видаляється осад зі стін і дна чайника. При проведенні даної процедури варто видалити маленьких дітей, хворих людей з астмою і тварин з кімнати, де буде проводитися очищення накипу лимонною кислотою. Так як в приладі вода з агресивним речовиною буде доводитися до кипіння, то її пари природним чином потраплять в повітря. Вікна на кухні варто тримати відкритими і після того, як пройде очищення чайника від накипу лимонною кислотою - потрібно буде обов'язково провітрити приміщення.

Отже, перед початком процедури прилад коштує добре прополоснуть під проточною водою зсередини і видалити легко знімаються шари накипу. Після цього чайник наповнюють водою і розводять в ній лимонну кислоту. Кількість кислоти для розчину береться з розрахунку води в наступній пропорції: на 1 л води береться 2 ст. л. лимонної кислоти. Як тільки цей розчин буде готовий і залитий в ємність, яка потребує очищення, варто дати йому трохи настоятися протягом 10 хвилин. Після витримки цього часу потрібно закип'ятити вміст кілька разів.

Якщо накип досить сильно в'їлася, і утворився щільний шар, то таку процедуру повторюють кілька разів поспіль. Багато радять в запущених випадках залишати чайник з лимонною кислотою на ніч і на наступний день проводять знову кип'ятіння.

Як правильно чистити чайник лимонною кислотоюЩільний шар накипу

Якщо наочно видно, що осад благополучно видалений, то потрібно цей очищуючий розчин вилити і кілька разів промити чистою водою внутрішню ємність. Після цього чайник кілька разів слід кип'ятити з чистою водою. Безумовно, що кип'ятіння з кислотосодержащимі речовинами - це крайні заходи, тому краще не допускати появи великих опадів і проводити профілактичні заходи раз на місяць, щоб не довелося боротися з важко видаляється нальотом. Для профілактики накипу потрібно використовувати речовину без нагріву і кип'ятіння. Для цього замочують з кислотним розчином чайник на кілька годин, а після ретельно вимивають і доводять до кипіння в ньому чисту воду кілька разів.

Існує багато різних способів видалити наліт зі стінок чайника, але для електричних нагрівачів краще використовувати саме цей метод. А ось щоб почистити звичайний металевий або емальований чайник, використовують лимонну кислоту не одну, а вже в комплексі з іншими речовинами.

Частка чайника лимонною кислотою і оцтом

Оцет, вода, сода, лимонна кислота - все це вам знадобитися для чищення. Отже, для того щоб зняти утворився шар накипу зі стін чайника, необхідно провести чистку в кілька етапів:

  1. Чайник наповнюють водою і додають в нього столову ложку соди. Потім доводять до кип'ятіння і зливають воду повністю.
  2. Знову ємність заповнюють рідиною і додають столову ложку лимонної кислоти, після чого доводять до кипіння. На цьому етапі складу необхідно дати охолонути до кімнатної температури. За цей час осад, який закам'янів за допомогою даного розчину, почне руйнуватися і стане рихлим. Якщо після цієї процедури наліт не зникне, то варто провести ще один етап з видалення нальоту.
  3. Всередину наливають холодну воду і додають оцет. Скільки його додавати, залежить від обсягів посуду. Якщо обсяг ємності складає 2-3 літри, то можна додати 3 ст. л. столового оцту. Важливо пам'ятати про заходи безпеки: обов'язково при кип'ятінні рідини з оцтом потрібно відкрити вікна, так як дихати парами цієї речовини вкрай шкідливо.
  4. Після проведення всіх заходів чистки ємність в обов'язковому порядку кілька разів промивають під проточною водою і кип'ятять в ній звичайну чисту воду. Варто кілька разів змінити її і знову прокип'ятити чайник, поки не зникне запах чистячих речовин.

У будь-якому випадку краще не допускати утворення великого шару накипу і вчасно її видаляти. Щоб не знадобилося вдаватися до таких радикальних заходів, варто використовувати більш м'яку воду, яка містить менше солей, і проводити періодичну чистку. Але навіть при наявності високоякісних фільтрів все одно можна зіткнутися з появою опадів, але в мінімальній кількості. Людина не може існувати без води, і те, яку воду він використовує в їжу, безпосередньо впливає на його здоров'я і самопочуття.

Опубликовано: 17-02-2020, 19:25
0

Похожие статьи


Наверх