7 джерел небезпеки на кухні

Сучасна кухня набагато більше відповідає рекомендованим санітарним нормам і стандартам, ніж будь-коли раніше. Але навіть у вік прогресу людини в цьому приміщенні чекають різні небезпеки, про які багато хто навіть не здогадуються. Що з знаходиться на кухні становить загрозу для людського здоров'я і як захистити себе і свою сім'ю - деталі далі.

Посудна губка

Губка для миття посуду - це аксесуар, який використовується людиною кожен день. Але саме з цим кухонним атрибутом часто пов'язані такі проблеми зі здоров'ям, як кишкові інфекції, вірусні захворювання, стоматити і карієс. Справа в тому, що в порах губки навіть при дуже ретельному полосканні, залишаються мікроскопічні частинки їжі. При кімнатній температурі і підвищеній вологості губка і її вміст служать живильним середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів, здатних спровокувати важкі захворювання травної системи, алергічні реакції та інші проблеми. Рішення проблеми є.

7 джерел небезпеки на кухніПосудну губку потрібно регулярно міняти

  1. Необхідно щотижня замінювати посудну губку, а при більш інтенсивній експлуатації, робити це частіше.
  2. Після миття посуду необхідно ретельно вимити її із засобом, бажано гарячою водою.
  3. Не можна користуватися посудній губкою для інших цілей, наприклад, для протирання столу або мийки.

Важливо! Щоб зменшити ризик перенесення патогенних бактерій на чистий посуд, можна проливати її окропом перед кожним використанням.

Кухонна дошка

Дошка на кухні використовується так само часто, як і попередній аксесуар. Через специфіку її призначення, у міру роботи з нею, на поверхні з'являється безліч мікроскопічних поглиблень, в яких навіть при ретельному миття накопичуватися теж частинки їжі. Дошка може зовні виглядати ідеально, але якщо подивитися на її поверхню під мікроскопом, можна виявити колонії патогенних мікробів, які здатні привести до розвитку важких захворювань. Ось що потрібно робити, щоб усунути джерело небезпеки.

7 джерел небезпеки на кухніДерев'яна дошка найбільш приємна середовище для розмноження мікробів

  • Для кожного продукту використовувати окрему обробну дошку.
  • Обов'язково мити і висушувати чистим рушником дошку після приготування їжі.
  • Періодично протирати оцтом або ж промивати розчином солі, щоб знищити мікроби.

Корисна порада: найбільш небезпечним варіантом вважається обробна дошка з дерева, тому краще купувати моделі з штучних матеріалів.

Хлібниця

Традиційно хлібницю піддають миття тільки в процесі генерального прибирання. І це головна помилка багатьох домогосподарок, через яку можуть розвиватися харчові алергії, інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту. Щоб не мати проблем зі здоров'ям, хлібницю слід мити хоча б 1 раз в тиждень. Якщо цього не робити, хліб в ній буде псуватися в рази швидше, а також становити небезпеку.

7 джерел небезпеки на кухніМийте хлібницю щотижня

Мікрохвильова піч

Практично всі знають, що мікрохвильова піч становить небезпеку для здоров'я через випромінювання в процесі роботи. Але вчені довели, що побоюватися опромінення не варто - мікрохвилі абсолютно безпечні для людського здоров'я і при помірній експлуатації приладу не несуть загрозу для організму.

7 джерел небезпеки на кухніРегулярно очищайте мікрохвильову піч від залишків їжі

Але є ще одна загроза, яку таїть в собі мікрохвильова піч. Справа в тому, що мікрохвилі НЕ дезінфікують, тобто, при використанні приладу патогенні мікроорганізми в ньому не гинуть, як, наприклад, в духовці під впливом високих температур.

Це означає, що мікрохвильову піч потрібно мити набагато частіше, так як в цьому приладі створюються максимально сприятливі умови для розвитку мікробів. Щоб прилад не завдав шкоди організму, важливо регулярно протирати його після кожного використання. Для цього можна використовувати оцет або ж теплий розчин соди - ці рідини усувають до 90% патогенних мікроорганізмів.

Миючий засіб

Щоденне застосування засобу для миття посуду здатне в довгостроковій перспективі призвести до розвитку онкологічних захворювань. Такий висновок зробили вчені відносно недавно, вивчаючи вплив поверхнево активних речовин (ПАР) на організм людини. Нейтралізувати шкідливий вплив можна декількома способами:

7 джерел небезпеки на кухніВикористовуйте миючі засоби не містять ПАР

  • повністю відмовитися від побутової хімії з вмістом ПАР;
  • додавати в звичайний засіб столовий оцет.

Замінити традиційні хімікати для миття посуду можна содою, гірчицею, лимонною кислотою або просто миттям в гарячій воді. Якщо ж додавати у флакон миючого засобу трохи оцту, він нейтралізує шкідливий вплив ПАР. Крім цього можна довірити чистоту посуду спеціалізованій техніці, яка успішно справляється без хімікатів.

Важливо! Щоб знизити ризик потрапляння в організм поверхнево активних речовин, варто після кожного миття ретельно виполіскувати залишки кошти під проточною водою.

Пластикова тара

Про глобальні проблеми, що викликаються масовим використанням пластикової тари, знають практично всі. Забруднення планети - це величезна проблема, яку на даному етапі вирішити досить складно. Але крім цього існують і інші негативні наслідки від застосування пластикової тари. Йдеться про проблеми зі здоров'ям, які неминуче наздоганяють тих, хто регулярно використовує пластик для зберігання напоїв і продуктів харчування.

7 джерел небезпеки на кухніОбмежте використання пластмасового посуду на кухні

Справа в тому, що при кімнатній температурі або ж при наявності в продуктах кислот, з пластика в них виділяється небезпечний хімічний компонент - бісфенол-А. Ця речовина впливає на здоров'я ендокринної системи, печінки, призводить до незворотних процесів у нервовій тканині.

Убезпечити себе можна тільки обмеженням використання пластику на кухні. Для зберігання харчових продуктів і напоїв можна використовувати тару зі скла, порцеляни, глини, дерева або синтетичних матеріалів, які не виділяють небезпечних сполук.

Холодильник

Як правило, до миття холодильника господині приступають не частіше 1 разу на кілька місяців. Звичайно, при акуратній і правильної експлуатації, прилад може виглядати дуже чистим і не мати неприємного запаху. Але небезпека криється в тому, що не видно неозброєним оком.

7 джерел небезпеки на кухніМити і дезінфікувати холодильник потрібно не рідше 1 разу на 2 тижні.

У морозильній камері хвороботворні мікроорганізми гинуть або впадають в анабіоз в результаті впливу низьких температур. У холодильнику ж підтримується температура від 0 до +5 градусів. В таких умовах мікроби можуть успішно розмножуватися. Щоб не зіткнутися з загрозою для здоров'я, мити і дезінфікувати холодильник потрібно не рідше 1 разу на 2 тижні.

Важливо пам'ятати про ці семи джерел небезпеки, які є на кожній кухні. Тільки розумний підхід до використання досягнень прогресу і турбота про своє здоров'я дасть людині шанс на довге і щасливе життя!

Опубликовано: 5-02-2020, 15:44
0

Похожие статьи


Наверх